Kako je počelo?

Španjolci su lijepo ugošćeni 28. ožujka 1988. u Domu sportova (i u skladu s time poraženi rezultatom 84:56), a upravo je na toj utakmici nastala klica naših daljnjih košarkaških veteranskih aktivnosti.

Početak naših košarkaških veteranskih aktivnosti zapravo je vezan uz likovnu umjetnost i keramiku. Naime, naš poznati autor umjetničke keramike Zvonimir Butković Buco imao je daleke 1988. g. u Barceloni izložbu svojih radova. Tamo je stupio u kontakt s ljupkom španjolskom kolegicom keramičarkom, čiji je suprug bio predsjednik veteranske košarkaške družine iz gradića Vilafranca del Penedes nedaleko Barcelone. Ta je veteranska družina bila vrlo dobro organizirana i nedugo nakon Bucinog boravka u Španjolskoj, imala je pravu pravcatu turneju po Francuskoj i Italiji, a dospjeli su i do Slovačke. Slučaj je htio da za njihove aktivnosti preko Buce i dr. Fučkara sazna i Dragutin Drofenik Drof tada naš poznati košarkaški sudac i funkcioner i došlo se na ideju da se Španjolce na povratku ugosti u Zagrebu i odigra jedna utakmica protiv njihovih veterana. Za samo dva dana skupljena je momčad „Old stars Zagreb“ koju su vodili Drof i dr. Fučkar, a igrali su Plećaš, Kovačić, Omašić, Bočkaj, Jelić, Vanjak, Gospodnetić, Kauzlarić, Butković, Huljev, Mandić i Perović.

Španjolci su lijepo ugošćeni 28. ožujka 1988. u Domu sportova (i u skladu s time poraženi rezultatom 84:56), a upravo je na toj utakmici nastala klica naših daljnjih košarkaških veteranskih aktivnosti.

ZAGREB DOBIVA EUROBASKET I PRVI VETERANSKI TURNIR

Nedugo nakon te prve veteranske utakmice u sjedište FIBA-e u München odlazi jaka zagrebačka košarkaška i gospodarska delegacija, koja je imala za cilj dobiti organizaciju Europskog prvenstva u košarci 1989.g. u Zagrebu. Naravno i u tom probranom društvu bio je Dragutin Drofenik koji se prisjeća tih trenutaka:

- Išli smo u München prezentirati Zagreb kao domaćina sljedećeg Eurobasketa, a uz mene su u delegaciji još bili Lalić, Žingerlin, Turudija, Kosijer, Maćešić, Abramović, Mijatović, Šimić, Jug, Dodig i Rolih. Sjedili smo u sjedištu FIBA-e i čekali na red, prije nas su prezentaciju imali Talijani, kad je iz prostorije izašao Cesare Rubini i rekao: „Dobili ste Eurobasket, mi smo odustali“. Nakon toga primio nas je legendarni generalni sekretar FIBA-e Borislav Stanković zajedno s Radomirom Šaperom, koji je postavio uvjet da se uz organizaciju  seniorskog Europskog prvenstva u košarci u Zagrebu imaju održati još tri popratne košarkaške manifestacije. Ja sam odmah izašao s prijedlogom da jedna od njih bude međunarodni veteranski košarkaški turnir, što je Bora s odobravanjem prihvatio. Uz turnir veterana tada smo predložili i održavanje velikog trenerskog seminara i demonstraciju specijalne olimpijade za košarkaše, što je kasnije naš Krešo Ćosić sjajno odradio u suradnji s Eunice Kennedy Shriver, sestrom čuvenog američkog predsjednika. Tako smo dobili  Eurobasket u Zagrebu i obavezu organiziranja veteranskog košarkaškog turnira. Sve to proslavili smo u Münchenu, a domaćin nam je bio nekad slavni golman „Dinama“ Gordan Irović koji je tamo imao restoran prisjeća se Drof.

Tako je zapravo u Münchenu službeno nastao naš košarkaški veteranski turnir, a po povratku u Zagreb počele su pripreme za Eurobasket ‘89 i prvo okupljanje veterana.

Fotogalerija

kako je pocelo 2
Zagreb, 2.6.1989.: Izvlačenje grupa i parova u “Generalturistu” za prvi turnir veterana -  Vlašić, Drofenik, Ćapeta i Sabolić

kako je pocelo3
München, 25.5.1988.: Dobili smo Eurobasket 1989.
Ispred sjedišta FIBA-e: Kosijer, Mačešić, Abramović, Turudija, Irović, Lalić, Mijatović, Šimić, Žingerlin i Jug (stoje), Dodig, Drofenik i Rolih (čuče)

kako je pocelo 4
Sportske novosti, 6.6.1989.

kako je pocelo 5
München, 25.5.1989.: Dobivanje organizacije Prvenstva Europe u košarci smo skromno proslavili u pivnici „Matesen” u Münchenu